Mărţişor 2013 - realizări de succces/ Noutăţi, Evenimente

MĂRȚIȘOARE RODNICE

LA OPERA NAȚIONALĂ

La Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieșu, opera „Rigoletto” – sub bagheta renumitului dirijor italian Roberto Gianola – a deschis joi, 28 februarie 2013, cea de-a 47-a ediţie a Festivalului Internaţional „Mărțișor”, la care au participat toţi admiratorii Artei şi Frumosului. Fiind una din lucrările de maturitate a lui Verdi, Rigoletto este spectacolul preferat al publicului, este o operă în care compozitorul excelează prin melodicitate, îmbinând-o într-un mod genial cu puternicul dramatism. Este un spectacol în care am avut prilejul să ascultăm arii, duete, ansamble şi un quartet celebru într-o interpretare unică. În rolul principal a evoluat baritonul TNOB – Andrei Donos Artist al Poporului alături de care a evoluat soprana, originară din Moldova Natalia Roman, care se afirmă pe scenele lirice europene din 2004. De asemenea, si-au dat concursul corul de şi orchestra TNOB, conduse de primul dirijor al teatrului din San Karlo - Roberto Gianola.

Cei mai buni instrumentiști a patru cele mai renumite teatre din Germania au oferit în data de 2 martie un Concert inedit de Cameră. Cvartetul Operei Bavareze a sustinut pentru prima data pe scena Operei Nationale celebra lucrare a lui Felix Mendelssohn dar și Cvartetul compozitorului moldovean Gheorghe Mustea. În premieră absolută Corulul de Cameră de la Tiraspol a evoluat la Chișinău cu un concert în memoria Primadonei Operei Naționale și un florilegiu de primăvară.

Iar în data de 3 martie iubitorii de frumos au avut parte de o surpriza unică - concertul celebrei cântărețe de operă rusă, Artista Poporului din URSS - Elena Obrazțsova alături de stelele liricii autohtone. Mezzo-soprana promisese demult să ne viziteze, și a reușit, în cele din urmă, să bucure fanii cu un concert în memoria Primadonei Mariei Bieșu.

Pe 5 martie, admiratorii muzicii ruse au fost încîntați de opera "Iolanta" de Petru Cheakovsky. Opera este percepută ca un imn entuziast de dragoste, care descoperă cele mai radiante părți ale sufletului uman, aducând cu sine lumina cunoştinţelor, armonia frumosului și a fericirii adevărate. Protagoniștii poveștii de dragoste au fost Irina Vinogradova - în rolul Iolantei, Vodemon fiind Vitali Dudkin (Federația Rusă), iar la pupitrul Dirijorului - Rotilă Ilie Croitoru, băștinașul nostru care se produce cu deosebit succes pe scenele internaționale, conducând faimoasele orchestre din Sankt-Petersburg, Odessa, Bryansk, Vladivostok și Republica Moldova.

Iar în 9 martie baletul „Don Quijote” de L. Minkus - care astazi este unul dintre cele mai îndragite din repertoriul universal al artei coregrafice - a încheiat Mărțișorul la Opera Națională. Spectacolul Don Quijote este o bijuterie a repertoriului de balet clasic mondial, renumitul Bolşoy Teatr fiind instituţia de cultură în care s-a ţinut premiera mondială (decembrie 1869), după coregrafia părintelui baletului clasic, Marius Petipa. Farmecul pasiunii spaniole a fost transmis de soliștii Teatrului Național din Kiev Cristina Balaban și Evgheny Lagunov. Atmosfera plină de fantasme, armonia în mişcări, prezenţa scenică şi interpretarea excepţională au fost atributele pe care spectacolul le-a oferit publicului, grație Dirijorului Alexei Baklan, Artist al Poporului din Ucraina.

Trupa Teatrului Naţional de Operă şi Balet a depășit și în acest an, în cadrul Mărțișorului hotarele Chișinăului, reunind cele două maluri ale Nistrului și demonstrând că Arta nu are hotare. Astfel, așa cum în întreg spațiul liric mondial Anul 2013 este declarat ANUL VERDI- am prezentat la această ediție a Mărțișorului, la 2 martie 2013, în sala Palatului de la Tiraspol opera Rigoletto de G.Verdi.

 

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04