Închiderea stagiunii teatrale 2013-2014/ Noutăţi, Evenimente

Închiderea stagiunii teatrale 2013-2014

Duminică, 29 iunie, ora 16.00 Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieșu va închide stagiunea teatrală 2013-2014 cu una din cele mai monumentale lucrări ale artei lirice universale, opera  TURANDOT de Giacomo  Puccini.  Spectacolul se va bucura de prezenţa invitaților speciali: soprana  - ALLA MIȘAKOVA  și  tenorul ALEXEI STREBNIȚKII din Ucraina, într-o excelentă interpretare a soliștilor Operei Naţionale Maria Bieșu, sub conducerea dirijorului Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului.

În decursul stagiunii teatrale 2013-2014 s-au perindat evenimente din cele mai diverse, prin care spectatorii au savurat cele mai impresionante creații ale artei lirice și coregrafice universale. În acest context vom menționa deja tradiționalul Festival Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”. La cea de-a XXI-a ediție a Festivalului, care s-a desfășurat în perioada 6 -15 septembrie 2013,  publicul meloman a avut posibilitatea să admire alături de vedetele scenei lirice naționale, personalități de mare valoare din diferite țări, în cele mai reprezentative spectacole:

 • „Aida” G. Verdi – 6.09.2013

Invitați: Aida - Anna Shafajinskaja (Canada), Radames - Ahmed Agadi (Tatarstan), Dirijor - Friedrich Pfeiffer (Viena Philarmonic)

 • „Don Quijote” L. Minkus – 7.09.2013

 Invitați: Quiteria  - Ecaterina Floria (Ucraina), Basilio - Andrei Pisarev (Ucraina)

 • Teatrul Muzical de Cameră “Boris Pokrovski” din Moscova a prezentat: 

”Die trei pintos” de C. M. von Weber - G. Mahler – 8.09.2013

 • Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet « A. Solovyanenko », Doneţk a prezentat:

,,Romeo şi Julieta’’

,,Francisco de Remini”

,,Divertisment coregrafic’’     

 • „La Boheme” G. Puccini - 9.09.2013

 Invitați: Mimi - Anna Samuil (Germania), Rodolfo - Constantin Andreev (Spania)

 • „Lacul Lebedelor” P. Ceaikovski – 10.09.2013
 • „Paiațe” de R. Leoncavallo – 14.09.2013

Spectacol Jubiliar - Mihai Munteanu, Artist al Poporului

Invitați: Nedda - Nicoleta Maier (România)

După avântul creator al Festivalului, în data de 31.01.2014, Elena Gherman Artistă a Poporului, solistă a Operei Naționale a marcat un frumos jubileu de 30 de ani de activitate artistică interpretând rolul Marfei în opera ”Mireasa Țarului” de N. Rimski-Korsakov. De asemenea, cea mai cunoscută operă verdiană, Rigoletto, a prins viață pe 11.05.2014 printr-o reprezentație specială dedicată aniversării celor 30 ani de activitate artistică a solistului de operă, baritonului Andrei Donos, Artist al Poporului. 

Tradițional deja, la trecerea dintre ani Teatrul Naţional de Operă şi Balet a prezentat senzația anului – cea mai rafinată, elegantă şi sublimă atmosferă a Revelionului într-un concert de excepție cu  cele mai celebre creații de operă și balet. Cei mai buni dintre cei buni, cele mai importante voci ale scenei lirice din Moldova şi cele mai influente personalități culturale ale anului au fost prezente la Balul de Revelion.

Surprizele Festivalului Internațional Mărţişor-2014 au inclus:

- 2.03.2014 - „Carmen” de G. Bizet

- 4.03.2014 -  Ansamblul de cântece și dansuri ”Viorica” din Tiraspol.

- 5.03.2014 - „Lacul lebedelor” de P. Ceaikovski, balet modern în două acte (Ucraina) 

- 7.03.2014 ”My dream show” (China)

Cu prilejul marcării a doi ani de la trecerea în neființă a Primadonei Operei Naționale în 15.05.2014 - a fost prezentată o superbă revelație muzicală Requiem de G.Verdi - În Memoriam Primadonei Maria Bieşu – susținută de soliștii, corul și orchestra TNOB. 

De Ziua Internațională a  Ocrotirii Copilului  cadoul pentru cei mici a fost baletul feeric Alba ca zăpada și cei șapte pitici de B.Pavlovski.

 

În cadrul stagiunii 2013-2014 au avut loc două mari premieri: 

- La 11 și 13 aprilie 2014 a avut loc PREMIERA operei comice pentru copii ”RĂȚUȘCA CEA URÂTĂ” de I. Kovaci. Spectacolul în regia lui MIHAI TIMOFTI s-a desfășurat într-un cadru scenografic luminos, iar costumele viu colorate, coregrafia expresivă au  încântat micii spectatori, având ocazia să cunoască un  adevărat spectacol de operă pentru copii.

- PREMIERA operei ”DAMA DE PICĂ” scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski a avut loc pe 5 și 8 iunie 2014. Spectacolul ”Dama de pică” în regia ELEONOREI CONSTANTINOV, Artist al Poporului și sub conducerea muzicală a dirijorului Andriy Yurkevych a surprins un nou cadru dramaturgic fiind un spectacol plin de dinamism, pasiune și dramatism ce pune în valoare expresivitatea vocală și artistică a soliștilor de operă.

De asemenea, după o pauză de trei ani, a fost readusă în scenă opera ”Madama Butterfly” de G. Puccini – 4.05.2014.

Renovări şi restaurări decoruri, costume: peste 2000 de costume şi decoruri la spectacolele Nabucco, Turandot, Bărbierul din Sevilla, Madam Butterfly, Bal mascat, Lucia di Lammermoor, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Traviata, Don Quijote, Aida, Romeo si Julieta; Carmen, Tosca, Nunta lui Figaro, Spărgătorul de nuci, Coppelia, Trubadurul, Dama de Pică etc.

În cadrul stagiunea 2013-2014 au fost invitați personalității notorii de operă și balet din diferite țări, precum:

-  16.04.2014 - ”Lucia di Lammermoor” de G. Donizzeti  - invitată – Cristina Simionescu (România).

-  24.05.2014 a avut loc baletul "Don Quijote" de Ludwig Minkus, cu participarea artiști de balet de excepție: prim-solist al Baletului de Stat din Berlin, Dinu Tamazlacaru și solista Operei din San Carlo din Italia, Maria Kicevska.

 

Aprecierile lumii muzicale, ale presei şi ale oamenilor de cultură sunt cel mai de preț lucru pe care şi-l dorește orice artist. 

Aprecierile stagiunii teatrale 2013-2014 (conform: instituție, soliști, administrație):

 • Premiul Președintelui pentru Management Artistic:

Dlui ION GROSU, Director General al TNOB, Om Emerit;

 • Medalia ”Eugeniu Ureche”:

Dnei ELENA GHERMAN, Artistă a Poporului

 • Premiul Special al UNITEM 2014:

echipei de creație a Spectacolului de Revelion, în persoana dirijorului DUMITRU CÂRCIUMARU

 • Premiul Special pentru Pedagogia Coregrafică:

Dlui IGOR GHERCIU

Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu fiind un mesager de prestigiu al culturii Republicii Moldova a reuşit să încânte şi în acest an spaţiul liric european prin înaltul nivel artistic profesionist.

TNOB Maria Bieșu a susținut numeroase turnee de promovare peste hotare, precum Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Olanda.  

          Pe parcursul întregii stagiuni, în categoria proiectelor sociale - beneficiari permanenți la diverse prezentări ale teatrului au fost: Consiliul Republican al Veteranilor, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Științe, Centrul pentru transfuzia sângelui, aziluri, orfelinate, case de copii etc.

Pe această notă pozitivă, având mare speranță şi încredere în forțele artistice naționale, dorim şi în stagiunile următoare să obținem afirmarea bine meritată atât pe plan național cât şi internațional.

 

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04