MĂRŢIŞORUL LA TIRASPOL/ Noutăţi, Evenimente

Baletul „Giselle" de A. Adam pe scena de la Sala Palatului

 

Sâmbătă, 3 martie 2012, trupa de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet a depăşit în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Mărţişor, ediţia a 46-ea hotarele Chişinăului, prezentând tuturor admiratorilor  artei coregrafice de peste Nistru o capodoperă a baletului clasic - „Giselle" de A. Adam.

După o pauză destul de îndelungată,  graţie eforturilor administraţiei TNOB şi reprezentanţilor  culturii de la Tiraspol, prestigiosul Festival Internaţional de Muzică Mărţişor-2012, care este aşteptat an de an în martie, împreună cu talente recunoscute în toată lumea, devenind unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, a fost lansat şi dincolo de Nistru, devenind mai accesibil pentru admiratorii frumosului.

Pentru prima dată, baletul Giselle cu decorul, costumele, dansul feeric au întruchipat magia şi farmecul povestei de dragoste triste şi pure transpuse integral, pe scena Sălii Palatului din Tiraspol.

Spectacolul a prezentat, cu deosebit succes, iubirea şi gelozia în paşi de dans, baletul „Giselle" fiind  un punct culminant al romantismului care zugrăveşte viaţa adevarată a omului, cu gândurile şi visurile lui şi bucuria de a trăi până la melancolie şi deziluzie. Alături de «Lacul Lebedelor», «Giselle» este cel mai bun şi apreciat titlu de balet clasic.

Partiţia principală simbolizează forţa dragostei eterne în faţa trădării şi este una din cele mai complicate din repertoriul dansului clasic. Ea a fost susţinută de strălucita solistă a TNOB – Cristina Terentiev Maestru în Artă (Giselle), împreună cu Alexei Terentiev Artist Emerit în rolul prinţului Albert şi soliştii baletului naţional bine cunoscuţi şi iubiţi de public. În responsabila partiţie a Myrthei a debutat artista de balet Liubov Batâr, care s-a înscris perfect în acest rol, având sarcina nobilă de a asigura prestanţa înaltă a spectacolului. Sala arhiplină (de peste 700 de locuri) s-a dovedit a fi neincăpătoare pentru admiratorii frumosului de la Tiraspol. Emoţionaţi până la lacrimi, spectatorii - printre care s-au înscris persoane oficiale, oameni de cultură şi personalităţi notorii - au resimţit fiece mişcare, fiece sentiment trăit de solişti în scenă, exploadând în ovaţii şi aplauze nesfârşite. Entuziasmaţi şi inspiraţi la maximum, soliştii şi artiştii de balet au reuşit să creeze o atmosferă feerică, una cum cum n-a mai fost înregistrată în această sală.

Pentru buna realizare a proiectului au fost implicaţi peste 70 de lucrători ai Teatrului: artişti de balet, lucrători ai scenei, costumeri, lucrători ai secţiei décor, vizaje şi lumini - care au asigurat reuşita prezentării baletului.

Suntem convinşi că echipa care a demonstrat, de-a lungul timpului, că dispune de talente veritabile şi promovează imaginea ţării în tot spaţiul liric, a contribuit la impulsionarea relaţiilor culturale şi integrarea valorilor spirituale, demonstrând a câta oară că Arta şi Cultura nu are hotare.

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04