28. 10.2012 Premieră Lucia di Lammermoor- spectacol restabilit/ Noutăţi, Evenimente

Duminică, 28 octombrie 2012  Teatrul Naţional de Operă şi Balet prezintă premiera celebrei lucrări a clasicii italiene - „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. Considerată printre cele mai apreciate opere din repertoriul liric internaţional, „Lucia di Lammermoor” are la bază libretul semnat de Salvatore Cammarano, după romanul „The Bride of Lammermoor” al lui Walter Scott. Capodoperă a romantismului italian, premiera mondială a operei a avut loc la data de 26 septembrie 1835, la Teatro San Carlo din Napoli, la Chișinău fiind prezentată pentru prima data în 20 februarie 1993.

Spectacolul, reluat pe scena lirică după o absenţă îndelungată, în regia lui Mihai Timofti, dar cu o distribuţie nouă, este considerat o premieră la Chișinău, iar prima ieşire în faţa publicului este aşteptată pe 28 octombrie, ora 16.00.

Istoriseste povestea Luciei, o tanara care îl iubește în taina pe cavalerul Edgardo de Ravenswood, al cărui castel a fost "preluat" de fratele ei. Iubirea dintre Lucia și Edgardo este pecetluită de un juramânt de fidelitate pe care ei și-l fac.

Cum însa rolul personajelor negative este săle împiedice pe cele pozitive să fie fericite, fratele Luciei îşi baga codiţa în treaba surorii lui şi o face să creadă că este tradată, exact când ea ar fi trebuit să se marite cu Edgardo.

Casatorită cu altcineva, aranjament nefericit al familiei, Lucia înnebuneşte şi, în noaptea nunţii, îşi ucide proaspătul soţ, după care se "ocupă" şi de persoana ei. Ultimul tablou al operei îl prezintă pe Edgardo în aşteptarea duelului la care a fost provocat de lordul Ashton, fratele Luciei. Însa vestea că Lucia a murit face să nu se mai ajunga la duel...

Rolul delicatei eroine a tragediei donizettiene, Lucia, este pregătit de soprana: Mariana Bulicanu, o tânără speranţă a scenei lirice, iar pentru rolul lui Sir Edgardo vor concura Petru Racoviţă Artist al Poporului,  Iurie Gâscă Artist Emerit. Din distribuţia tragediei lui Gaetano Donizzeti, sub bagheta, maestrului Andriy Yurkevych Prim-dirijor, vor mai face parte: corul, orchestra şi trupa de balet a teatrului. Maestru de cor este Marin Balan Maestru în Artă, coregrafia fiind semnată de Eugen Gârneţ Maestru în Artă.

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04