23. 06.2012 - ÎNCHIDEREA STAGIUNII/ Noutăţi, Evenimente

Stagiunea teatrală 2011-2012 cuprinde un program complex de evenimente oferite spectatorului amator al artei clasice lirice.

Astfel  pe parcursul stagiunii publicului i-au fost prezentate practic toate spectacolele cuprinse în repertoriul teatral în număr de de 64 de prezentări. Anul 2012 fiind unul jubiliar pentru Teatrul Naţional de Operă şi Balet – 55 de ani de la instituţionalizare- publicul a avut ocazia să se bucure de o premieră absolută în Republica Moldova  opera “Manon” de J. Massenet prezentată cu deosebit succes în data de 22 ianuarie 2012 şi două spectacole restabilite: spectacolul de balet pentru copii „Alba-ca-Zăpada şi cei şapte pitici”  de B. Pavlovski - 3 iunie 2012 şi „Lucia di Lammermoor” de G. Donizzeti – 23 iunie 2012.

Tradiţional deja pentru public a fost şi concertul „O Seară de revelion”  din 30 decembrie 2011 care marchează trecerea dintre ani. O supriză  oferită publicului a fost concertul „Dor de Eminescu”  din 15 ianuarie2012.

În acest an a fost continuat practca bine stabilită de colaborare cu solişti şi dirijori din străinătate. În acest context spectatorii au avut deosebita plăcere  să aplaude dirijorii de  renume mondial Răsvan Cernat (România) şi Friedrich Pheiffer (Austria), tenorii Răyvan Săraru (România), Vladislav Gorai (Ucraina), sopranele Anna Corvino (Italia) şi Olga Busuioc, basul Bulent Atesoglu (Turcia), solistul de balet Mihail Sosnovski (Austria), surorile Olga şi Claudia Caia (România).

Anul a fost marcat şi de frumoase proiecte sociale şi culturale realizate în parteneriat cu diverse întreprinderi, şcoli, asociaţii obşteşti,etc. cum ar fi Spectacolul de balet „Giselle” de A Adam realizat în colaborare cu Centrul pentru copii „Artico”  în 11 mai 2012  , spectacolul „Carmen” de G. Bizet din 11 ianuarie 2012 în colaborare  cu Institutul Cultural Român , premiera mondială a unei noi versiuni coregrafice a baletului „ Romeo şi Julieta” de  S. Prokofiev din 28 octombrie  2011 prezentată împreună cu Moscow Ballet (Rusia).

În cadrul proiectului social instituit de TNOB „Opera şi Baletul mai aproape de tine”  au fost prezentate un şir de spectacole destinate păturilor socio-vulnerabile din Republica Moldova. În acest context în colaborare cu Fundaţia Culturală Orange şi Asociaţia obştească „Vatra”  trei spectacole au fost vizionate de copii din orfelinatele republicii precum şi din familii nefavorizate. De asemenea împreună cu „Trabo plus”, Asociaţia obşteştească Viaţa Nouă şi Mame pentru Viaţă  şi Ministerul Muncii, protecţiei sociale şi familiei au fost prezentate două spectacole din repertoriul operei clasicii naţionale şi universale integral pentru persoane în etate şi cele dezavantajate.

În cadrul acestui proiect beneficiari permanenţi la diverse prezentări ale teatrului sunt Consiliul Republican al Veteranilor, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Ştiinţe, Centrul pentru transfuzia sângelui.

Este o frumoasă tradiţie deja participarea activă a TNOB în cadrul diverselor festivaluri naţionale şi internaţionale. Astfel stagiunea teatrală 2011-2012  a fost deschisă cu cea de-a 19 –ea ediţie a Festivalului Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu”, un program bogat de spectacole a fost oferit publicului în cadrul Festivalului Internaţional Mărţişor 2012 care a fost marcat în special prin prezentarea tuturor  admiratorilor artei coregrafice de peste Nistru a capodoperei baletului clasic –„Giselle” de A. Adam. După o pauză destul de îndelungată, graţie eforturilor administraţiei TNOB şi reprezentanţilor  culturii de la Tiraspol, prestigiosul Festival Internaţional de Muzică Mărţişor-2012, care este aşteptat an de an în martie, împreună cu talente recunoscute în toată lumea, devenind unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, a fost lansat şi dincolo de Nistru, devenind mai accesibil pentru admiratorii frumosului.

Pentru prima dată, baletul Giselle cu decorul, costumele, dansul feeric au întruchipat magia şi farmecul povestei de dragoste triste şi pure transpuse integral, pe scena Sălii Palatului din Tiraspol.

Un alt proiect care a permis publicului de peste hotarele Chişinăului să admire splendoarea şi farmecul spectacolelor de balet în interpretarea soliştilor trupei naţionale de balet, a fost colaborarea cu “France Concert”. În perioada martie aprilie 2012 soliştii de balet au susţinut spectacole din repertoriul teatrului în mai multe oraşe din Republica Franceză, bucurându-se de un success deosebit şi lăsând publicul francez vrăjit atât de perfecţiunea şi profesionalismul mişcărilor, profunzimea emoţiilor trăite, dar şi  frumuseţea decorului şi a costumelor.

În 29 mai 2012 TNOB a prezentat în colaborare  cu Teatrul „Eugene Ionescu” în cadrul Festivalul BITEI 2012 spectacolul „Carmina Burana” de Carl Orff,  protagonişti fiind soliştii, corul şi orchestra TNOB .

Pentru promovarea bunei imagini a institutuţiei pe plan naţional şi internaţional în 5 iulie 2012 Teatrul Naţional de Operă şi Balet va lansa un film documentar despre  activitatea teatrului  „În culisele Operei” .

De asemenea au fost publicate un şir de materiale promoţionale dedicate aniversării a 55 de ani de la instituţionalizare  (calendare, agende, flayere ) banere, distribuţii şi programe pentru spectacole aniversare şi de premieră. Flayere afişe pentru promovarea repertoriului în diverse instituţii din ţară şi de peste hotare.

O altă acţiune cultural- educativă realizată cu succes a fost inaugurarea în 1 iunie 2012 a Sălii Mici. Scopul primordial al acestui proiect este informarea într-un mod accesibil în rândul celor mai mici admiratori ai Frumosului despre noţiunile generale ale artei lirice: opera, baletul, orchestra, cor...

De la începutul noii stagiuni sala va fi utilizată în plin program artistic oferind spectacole pentru copii, concerte de cameră, proiecţie de filme, lansare de noi talente.

În rândul Programelor educative se înscrie şi organizarea unor tururi ghidate prin teatru pentru grupuri de copii, elevi şi studenţi din întreaga ţară, precum şi întâlniri cu marii  maeştri ai scenei.

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04