6.09.2012, 12.00 -Conferinta de presă/ Noutăţi, Evenimente

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă 

 6 SEPTEMBRIE 2012

12:00

Consacrată FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL

AL VEDETELOR DE OPERĂ ŞI BALET MARIA BIEŞU

EDIŢIA A XX-A ANIVERSARĂ

7-15 SEPTEMBRIE 2012

În perioada 7-15 Septembrie 2012 tradiţional se desfăşoară cel mai prestigios eveniment al spaţiului liric European Festivalul Internaţional al vedetelor de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediţia a 20-ea. Virtuozii marelor scene din Austria, Germania, Italia, România, Rusia, Turcia, Ucraina vor susţine Un Florilegiu a celebrelor opere şi balete universale, publicul spectator beneficiind de cea mai romantică, elegantă şi sublimă atmosferă a unor spectacole inedite.

Anul 2012 este unul deosebit pentru spaţiul liric al Republicii Moldova fiind marcat de  jubileul de 55 de ani  de la instituţionalizarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet precum şi jubileului de 20 de ani de la fondarea  Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.  

Eveniment unic prin amploarea dar mai ales longitudinea existenţei sale  Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” pe parcursul a XX de ediţii realizate cu deosebit succes a reuşit să reunească sub egida sa artişti cu renume în universul liric şi coregrafic mondial permiţând talentelor naţionale să concureze alături de ei întru crearea în scenă a unei atmosfere inedite, care nu lasă indiferent şi rece nici unul din spectatorii ce au avut vreodată deosebita ocazie să asiste la spectacole, făcându-i să revină din nou în templul  Artei.

În acest an, spectatorii amatori ai artei lirice şi coregrafice vor avea o deosebiă ocazie  sa se alăture artiştilor notorii ai clasicii universale şi naţionale la celebrarea celei de-a XX-a ediţie a prestigiosului eveniment. Cu această ocazie Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a avut grijă să selecteze un repertoriu ales, oferind publicului un şir de spectacole distinse din tezaurul liric universal.

Deschiderea Festivalului va fi semnată prin prezentarea  spectacolului „Tosca” de G. Puccini, marcat în acest an de jubileul de 50 de ani de la premiera în Moldova, precum şi de debutul  absolut în scenă a celei, care avea să devină pe parcurs, primadona  operei naţionale, acea rază călăuzitoare care a dus faima şi renumele plaiului Moldovenesc departe de hotarele ţării, demonstrând tuturor că „nasc şi la Moldova talente” -  Maria Bieşu. Acest spectacol este reprezentativ şi prin debutul marelui tenor al scenei lirice, celui ce a fost desemnat ca „cel mai bun Canio al Europei”, Artist al Poporului URSSS şi RM, maestrului Mihai Muntean. În 7 septembrie spectatorii, ca şi în urmă cu  40 de ani , vor avea ocazia să-l urmărească în rolul lui Cavaradossi, pe care el l-a retrăit de nenumărate ori alături de colega sa Maria.

Cel de- al doilea spectacol ales cu mare grijă pentru cei ce ştiu să aprecieze adevărata valoare a Artei a fost desemnat a fi – Premiera anului 2012, cel mai grandios eveniment al stagiunii 2011-2012, spectacol considerat pe drept –ca cea mai preţioasă  nestemată a oricărui teatru de operă, montat în premieră absolută în scena noastră- opera „Manon” de J. Massenet.

La celebrarea ediţiei aniversare a Festivalului ce-i poartă numele, artiştii invitaţi alături de cei autohtoni vor readuce în scenă  cea mai semnificativă operă care a marcat destinul celei ce a fost şi rămâne Cea Mai Bună Cio-San din Lume -  spectacolul Madama Butterfly de G. Puccini. 45 de ani în urmă tânăra soprano din Chişinău a demonstrat lumii întregi splendoarea şi talentul său devenind Prima. Vocea sa mlădioasă, talentul său  actoricesc au ştiut să redea profunzimea emoţiilor şi trăirilor împletite armonios cu muzica celebrului compozitor italian, cucerind o lume întreagă, iar numele ei a devenit sinonimul numelui eroinei principale operei lui Puccini – Madama Butterflay.

O altă operă aleasă din tezaurul artei lirice universale, prezentată spectatorului – este „Bal Mascat” de G. Verdi. Spectacolul fastuos, pe un libret de Antonio Somma, după piesa „Gustav al III-lea” de Eugene Scribe, a încîntat şi a captivat de nenumărate ori audienţa pînă la final prin arta actoricească a primadonei Operei Naţionale. Şi în acest  an publicul va avea garantată revelaţia unei prezentări de excepţie, ramânând entuziasmat de calitatea întregului spectacol.

Arta coregrafică va fi prezentă la această ediţie prin splendidele balete montate pe fermecătoarea muzică a lui P. Ceaikovski şi îndrăgite de spectatorii de toate vârstele – « Lacul Lebedelor » şi « Frumoasa din Pădurea Adormită ». Muzică feeerică, subiect binecunoscut şi îndrăgit încă din copilărie, farmecul mişcărilor de dans şi desigur Finalul Fericit în care Binele întotdeauna învinge răul –este cheia succesului, care însoţeşte orice prezentare a acestor spectacole.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului de Operă şi Balet « Maria Bieşu » este cu siguranţă evenimentul anului ce nu poate ratat. Solişti cu renume mondial reuniţi din toate colţurile lumii, munca asiduă depusă de întreaga echipă a TNOB garantează spectacole inedite destinate publicului de orice vârstă şi preferinţe, interpreare de excepţie, decoruri şi costume fascinante, atmosferă unică ce nu va lăsa indiferente sufletele admiratorilor.

Numele Mariei Bieşu a fost, este şi va rămâne simbolul Republicii Moldova, care va reuni şi peste ani talente din toate colţurile lumii.

Vă aşteptăm cu drag !

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04