Debut de zile mari la Teatrul Naţional de Operă şi Balet

Joi, 18 martie, la orele 18:00, în incinta Teatrului Naţional de Operă şi Balet a fost pus în scenă baletul Romeo şi Julieta de S.Prokofiev. De această dată publicul a urmărit acest balet într-o distribuţie unică, cu tinere talente ale artei dansului clasic din Republica Moldova: Natalia Korotkova, Anatolie Ustimov, Tudor Tudose, Mariana Rusu etc. În rolul Julietei a debuta Lina Şeveliova.
Tînăra solistă a trupei de balet Lina Şeveliova, născută la 14 mai 1990 în Ucraina, îmbrăţişează această profesie de timpuriu, urmîndu-şi studiile la Colegiul Naţional de Coregrafie din Chişinău, sub îndrumarea profesoarei sale Elvira Kerner. Deşi, de la bun început lucrul în acest domeniu pare a fi greu şi anevoios, într-un bun sfîrşit artista îndrăgeşte această profesie, depunînd maxim efort, căpătînd o tehnică şi măiestrie interpretativă de invidiat, care a evidenţiat-o din mulţime, aducînd-o pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet ca o artistă de mare valoare.

1. Cum aţi îmbrăţişat această profesie?
Mama a fost acea persoană care m-a îndrumat să urmez această cale, să devin balerină. Ea tot timpul şi-a dorit să mă vadă pe scenă. Treptat dorinţa ei a devenit şi a mea. Acum visul nostru a devenit realitate.

2. Care e perfecţiunea spre care tindeţi, ce doriţi să realizaţi în viaţă?
Perfecţiune nu există. Omul tot timpul are spre ce tinde. Îmi doresc foarte mult să activez în sfera artei coregrafice clasice, să mă manifest ca o bună solistă şi în viitor să devin profesoară, să îndrum şi eu o pleiadă de tineri dansatori, promotori ai artei coregrafice naţionale.

3. Astăzi ai debutat într-un rol complicat, al Julietei din baletul Romeo şi Julieta de
S.Prokofiev. Cum te-ai simţit pe scenă în acest rol?
M-am simţit foarte bine. Am trăit momente cu adevărat unice. Am încercat să prezint viziunea proprie referitor la acest rol, să îl interpretez interesant, deosebit şi bineînţeles sincer. Pe scenă am trăit cu adevărat, m-am transpus deplin în acţiune, încercînd să redau publicului adevăratele sentimente de care eram cuprinsă la moment.

4. Ce crezi despre Julieta. Cum ţi se pare a fi tratat acest persoanaj în sec. XXI?
Acest personaj rămîne actual şi pînă în prezent. În capaodopera lui Shakespeare este prezentată o dragoste adevărata, un sentiment sincer, pur care nu-şi pierde valoarea în timp. Dragostea nemărginită a Julietei ne oferă un bun exemplu, care în sec. XXI din păcate nu este urmat. Astăzi suntem mai perfecţionişti, carierişti şi aceasta ne împiedică să iubim cu adevărat.

5. Nu ţi se pare demodată arta baletului în sec. XXI?
Nu deloc, ba chiar aş spune că e în vogă. Spre exemplu în Rusia, multe ţări europene e prestigios să mergi la Teatru de Operă şi Balet. Din păcate situaţia actuală din ţară crează mari piedici în dezvoltarea şi valorificarea artei naţionale, însă cred că va veni timpul cînd şi la noi arta va fi apreciată la justa ei valoare.
Îi dorim acestei tinere balerine mult succes şi mari realizări pe tărîmul ales.

http://totul.md/ro/newsitem/9303.html

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04